De gemeente Nijmegen heeft een besparing van maar liefst 26% elektriciteit en 17% gas gerealiseerd in de Klimaatverbond Energy Battle en is daarmee de winnende gemeente. Gemeente Heemskerk heeft 19% elektra en 11% gas bespaard en eindigt op de tweede plaats. Gemeente Haarlem realiseerde een besparing van 18% elektra en 11% gas en eindigt daarmee op de derde plaats.

Deze landelijke energiebesparingswedstrijd is dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Bewoners, ambtenaren, raadsleden, schoolgaande kinderen en hun ouders en ondernemers van de gemeenten Nijmegen, Haarlem, Heemskerk, Leeuwarden, Geldermalsen, Den Helder, Bloemendaal, Wormerland, Oostzaan, Noordoostpolder, Krimpenerwaard, Best, Zandvoort, Almere, Horst aan de Maas, Almere, Amstelveen en Aalsmeer hebben de afgelopen maanden keihard energie bespaard .Voor huishoudens is minder energie verbruiken de effectiefste manier om CO2 te besparen, want de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. De uitslag van de wedstrijd wordt daarom weer bekend gemaakt op de Warmetruiendag, de nationale energiebesparingscampagne die plaatsvindt op 5 februari.

De deelnemers bespaarden thuis in vier maanden tijd gemiddeld 15,5% elektriciteit en 5% gas, Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, kregen de deelnemers inzicht in hun verbruik. De deelnemers werden ondersteund via de wedstrijdwebsite. Na vier weken werden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo werden er drie rondes gespeeld. Door deel te nemen aan de Klimaatverbond Energy Battle dragen de deelnemende gemeenten zichtbaar en met meetbare resultaten bij aan het landelijk gestelde doel om 1,5% energie te besparen. Volgens de laatste evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt dit percentage niet gehaald. Energiebesparing wordt steeds belangrijker. In het meest recente Energierapport Transitie naar Duurzaam opgesteld door de Rijksoverheid wordt CO-2 reductie door energiebesparing nadrukkelijk genoemd. “Steeds vaker nemen burgers en bedrijven energiebesparende maatregelen, zoals het toepassen van isolatie en het installeren van zonnepanelen. Desalniettemin valt op het gebied van besparing in de komende jaren nog veel winst te boeken.”

Als Nederland zich wil houden aan de klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt zullen we in Nederland snel meer dan de 1,5% - afgesproken energiebesparing op jaarbasis in het Energieakkoord- moeten bewerkstelligen. Anna Schoemakers, directielid van Klimaatverbond Nederland zegt stellig: “Als we allemaal een keer met de Energy Battle mee doen, dán gaan we de doelstellingen nog echt gaan halen ook, want de huishoudens die de afgelopen vijf jaar meedoen, behalen indrukwekkende resultaten van wel 5 tot 10 % energiebesparing structureel! En dat is echt veel!”

De Klimaatverbond Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd waarin we deelnemers laten ervaren dat een gemiddelde besparing van 5 tot 10% realistisch en eenvoudig haalbaar is. Aan deze editie hebben ruim 50 teams van 18 gemeenten deelgenomen. 415 deelnemende huishoudens hebben het hele traject van vier weken doorlopen. Het team dat de hoogste besparing realiseerde is het tweede team van Nijmegen, met een besparing van 37% elektra en 26% gas. Alle deelnemers uit dit team ontvangen een cadeaubox met duurzame producten van Eco-Logisch, de winkel met milieuvriendelijke producten voor in en om het huis. Nieuw dit jaar is dat voor elke deelnemer die meer dan 15% heeft bespaard, een boom wordt geplant in Bolivia. In totaal gaat het om 150 bomen. Als alle deelnemende huishoudens een jaar lang de besparing volhouden komen zij op 185 ton CO2 vermeden uitstoot per jaar. Om de impact te verduidelijken: dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2 opname door 18.500 bomen.

Veel deelnemers hebben hun deelname ervaren als een positieve ervaring vol ontdekkingen. Zij komen er tijdens de wedstrijd achter wat het effect is van hun eigen gedrag op hun energieverbruik. Deelnemer Maarten zegt: “Eigenlijk doe ik niet zo heel veel gekke dingen, voornamelijk bewuster met een aantal zaken omgaan. Geen volle waterkoker meer, maar het water afmeten, niet iedere ochtend de strijkbout aan voor 1 shirt maar voor de hele week in een keer strijken en beter letten op het uitschakelen van verlichting.”