Vrijdag 10 februari was het Warme Truiendag: de nationale actie om structureel energie te besparen. Bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens ging ter gelegenheid van de verjaardag van het Kyoto-protocol de verwarming één of twee graden lager en trok men een trui aan om energie te besparen zonder verlies van comfort.

Met de verwarming één graad lager bespaar je per graad 7% energie en dus ook 7% CO2 uitstoot. De warme trui is natuurlijk symbolisch en staat voor alles wat we zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen. Nog nooit waren de acties zo divers: van een flashmob met dansen kinderen tot het mobiliseren van tweede kamerleden en van het breien voor daklozen tot een wedstrijd voor duurzame mode. Naast honderden (basis)scholen deden ook gemeentes, waterschappen, bedrijven, hogescholen en universiteiten mee zoals bijvoorbeeld Oranjewoud, Tilburg University, de gemeente Haarlem en Vitens. In totaal deden er vandaag naar schatting 2 miljoen mensen mee.

Nederlanders onbewust onbekwaam als het gaat om kosten energieverbruik

Uit onderzoek van de universiteiten van Tilburg, Maastricht en California, dat op Warme Truiendag werd gepubliceerd, blijkt dat Nederlanders onbewust onbekwaam zijn als het gaat om de kosten van hun energieverbruik. Zo heeft 43% geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik. "Een goed inzicht in de energiekosten motiveert huishoudens, bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen enorm om echt werk te maken van energiebesparing", zegt Anna Schoemakers, directeur van Het Klimaatverbond. "Met de Warme Truiendag  bieden we mensen een jaarlijks platform om energiebesparing op de agenda te zetten, besparingsmogelijkheden in kaart te brengen en structureel flink energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, ook voor de portemonnee! Neem bijvoorbeeld Tilburg University, die dit jaar voor het eerst meedoet aan de Warme Truiendag. Men heeft daar berekend dat een structurele verlaging van slechts 1 graad een jaarlijkse besparing oplevert van maar liefst € 43.800,-."

De Warme Truiendag helpt Nederland met energiebesparing

Omdat huishoudens verantwoordelijk zijn voor bijna 25 procent van de jaarlijkse CO2 uitstoot in Nederland is ook hier nog een grote klimaatwinst en kostenbesparing te boeken, bijvoorbeeld door het toepassen van energiebesparende maatregelen. Daarbij is het cruciaal dat mensen een goede inschatting kunnen maken van het rendement van deze maatregelen. Dit valt echter voor velen niet mee: uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de Nederlanders moeite heeft met het inschatten van het rendement. De Warme Truiendag wil deze mensen bewust maken van hun energiegebruik en hen helpen om energie te besparen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 30% van de energie verspild wordt en dat huishoudens door gedragsverandering én technische maatregelen tot wel €585 per jaar kunnen besparen. Bijvoorbeeld door een uur voordat men gaat slapen de thermostaat lager te zetten. Maar liefst 27% van de huishoudens doet dit niet, terwijl het 's nachts lager zetten van de CV de gasrekening met gemiddeld 11% kan laten dalen. Hier is dus nog een enorme klimaatwinst én kostenbesparing te boeken.

Tainá Cristina Maraschini wint eerste Warm Sweater Day Design Competition

Dit jaar stond de Warme Truiendag in het teken van duurzame mode en vond de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd voor het eerst plaats. HBO Fashion en Design studenten werden opgeroepen om ter gelegenheid van de Warme Truiendag een trui te ontwerpen van duurzaam materiaal: "verwarm jezelf in plaats van de wereld". Op Warme Truiendag maakte de jury met onder meer Elsien Gringhuis en Fioen van Balgooi tijdens de eindpresentatie bij Maison de Bonneterie in Amsterdam de winnaar bekend. Tainá Cristina Maraschini van de Willem de Kooning Academie (Rotterdam) scoorde met haar ontwerp 'Cocoon het hoogst. Elsien Gringhuis: "Taina  scoort met haar ontwerp hoog op de criteria originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid". Tainá Cristina krijgt een coachingstraject van Dutch Design in Development en haar ontwerp wordt in productie genomen door INTI Knitwear om als symbool van de Warme Truiendag 2013 te dienen.

Anna Kobierowska van Hogeschool ArtEZ (Arnhem) won met haar ontwerp 'My Escape' in de categorie design. Tot slot kreeg Joelle Linden van Design Academy Eindhoven een eervolle vermelding van de jury voor haar interpretatie van een Turkse schaapherdersdracht 'Kepenek-wolf in sheep's clothing'. De ontwerpen waren in Amsterdam en daarna in het filiaal in Den Haag te zien.

Nijmegen wint de Klimaatverbond Energy Battle!

Op Warme Truiendag vond ook de prijsuitreiking  van de Energy Battle plaats op uitnodiging van Rubia Ecotextiles in het duurzaamste kantoorpand van Nederland bij ZLTO in Den Bosch. In aanloop naar Warme Truiendag 2012 zijn 270 deelnemers van 9 gemeenten de strijd met elkaar aangegaan in de Energy Battle, een wedstrijd rond de vraag wie de meeste elektriciteit bespaart. Het team van de gemeente Nijmegen heeft met een besparing van 28,09% gewonnen. Betty Jacobi, een van de de coördinatoren uit Arnhem: "Door het zichtbaar maken van je elektriciteitsgebruik van het hele gezin in combinatie met het wedstrijdelement komen mensen in beweging!". Na een feestelijke huldiging kregen de deelnemers een presentatie over alle duurzame toepassingen in het gebouw en een presentatie over duurzame kantoorinrichting. Hierna volgde een rondleiding, waarbij aandacht werd besteed aan het energieverbruik in het pand.

Op de website http://www.warmetruiendag.nl staat een overzicht van alle activiteiten. Noteer Warme Truiendag 2013 vast in uw agenda: deze vindt plaats op 8 februari 2013.