Agenda

Kinderklimaattop 2020

Kinderklimaattop 2020

19 Maart 2020 – Klimaatverbond Nederland organiseert samen met de Missing Chapter Foundation, de gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum de landelijke Kinderklimaattop 2020. Dit jaar vindt de Kinderklimaattop op 19 maart plaats in het Pieter Vermeulen Museum én in het nabijgelegen stadion van voetbalclub Telstar. Schoolklassen kunnen zich nu opgeven om deel te nemen aan deze editie van de Kinderklimaattop.

Kinderklimaattop 2020

De Kinderklimaattop staat in het teken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals). Als werkwijze hanteren wij doel 17: ‘Partnerschappen om doelstellingen te behalen’. Dat houdt in dat de deelnemende kinderen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in gesprek gaan over hoe hun actie door samenwerking nog groter en impactvoller kan worden.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

In aanloop naar de Kinderklimaattop bedenkt de klas een actie gebaseerd op één van de groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen om impact te maken op school- en buurtniveau. De klassen mogen bij het aanmelden twee groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen aangeven als eigen voorkeuren. Na inschrijving krijgen ze van de organisatie uit de gegeven voorkeuren één Duurzame Ontwikkelingsdoel toegewezen om daarmee de actie op te zetten. Dit zijn de zes groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen waaruit gekozen kan worden:

Samenwerken met partners

Bij het opzetten van de actie betrekt de schoolklas zoveel mogelijk bondgenoten. Denk hierbij aan buurtbewoners, de school, de plaatselijke sportclub, de buurtsuper of gemeenteraadsleden. Houd rekening met de beperkte tijd (vijf weken) voor de actie. De deelnemende schoolklassen voeren de actie net voor de Kinderklimaattop uit. Eenmaal op de Kinderklimaattop gaan kinderen in gesprek met gemeenteraadsleden en bedrijven over hun actie en presenteren ze hun actie aan een jury. De beste actie wint de Philip de Roo prijs.

Behalve de uitreiking van de prijs voor de beste actie is er nog meer leuks te beleven op de Kinderklimaattop. Kinderen gaan ook in gesprek met raadsleden, wethouders en (lokale) bedrijven over hoe gemeenten en bedrijven meer aandacht kunnen geven over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in samenwerking met scholen. De uitkomsten van de gesprekken worden gebundeld tot een handreiking. Zo kan heel Nederland leren van de kinderen op de Kinderklimaattop.

Philip de Roo prijs

Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Zijn familie is nog steeds jaarlijks aanwezig bij de Kinderklimaattop en kiezen samen met de Klimaatgezant Marcel Beukeboom de winnaar van de Philip de Roo-prijs.

Meld je aan

Wil je met jouw klas meedoen aan de Kinderklimaattop 2020? Meld jouw klas dan nu aan voor de Kinderklimaattop via Lawrence.cheuk@klimaatverbond.nl en geef onderstaande gegevens graag aan ons door. Motviveer ook waarom jouw klas deel wilt nemen aan de Kinderklimaattop. We lezen ook graag hoe jullie denkt dat je actie eruit gaat zien en of jullie gaan samenwerken met de buurt en school.

Deadline voor aanmelding is 28 januari. Wij maken uiterlijk 31 januari bekend welke klassen mogen deelnemen aan de Kinderklimaattop. Let op: houd er rekening mee dat je op 19 maart (met voldoende begeleiding) beschikbaar bent voor de Kinderklimaattop in de gemeente Velsen.