Agenda

Klimaattop COP24 in Polen

Klimaattop COP24 in Polen

3 december 2018 – 14 december 2018 - De VN-klimaatconferentie van 2018 (COP24) vindt plaats van 3 tot 14 december in Katowice, Polen. De conferentie is tevens de 24ste Conference of the Parties (COP24) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC ), de 14e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 14), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 3). De conferentie volgt op de Klimaatconferentie van Bonn 2017.

Waar staat het klimaat nu?

Onlangs verscheen het nieuwe rapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het maakt de balans op van ‘Parijs’. Onder 1,5 graad Celsius opwarming blijven kan nog, maar regeringen moeten hun klimaatbeleid flink aanpassen en versnellen. Ook in Nederland is het ‘twee voor twaalf’. Het is nog niet te laat, maar het is wel echt tijd om in actie te komen.

Doelstelling

Op de agenda van COP24 staat de verfijning van het “Paris rulebook”,[3] de implementatierichtlijnen van het Akkoord van Parijs die zijn opgesteld op COP23 in Bonn, en in 2018 moeten uitgewerkt worden, in de aanloop naar Katowice.[4] Geopolitiek gezien is de situatie aanzienlijk gewijzigd, nu de Verenigde Staten hebben aangegeven het Akkoord van Parijs te willen verlaten. Het eindakkoord, als het lukt, krijgt een naam, bijvoorbeeld "Protocol van Katowice".

Voor de conferentie en aanverwante vergaderingen worden ongeveer 20.000 deelnemers verwacht uit 190 landen, waaronder politici, vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties, wetenschappers en bedrijfsleiders.