Agenda

Gedragsverandering inzetten voor een duurzame gemeentelijke organisatie

Gedragsverandering inzetten voor een duurzame gemeentelijke organisatie

16 Mei 2019 – Jullie organisatie wil graag verduurzamen: uw gemeente wil graag het goede voorbeeld geven en duurzaam werken past in de opgestelde klimaatdoelstellingen. Maar hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers actief bijdragen? In deze workshop zetten we inzichten uit de gedragspsychologie in om samen tot een actieplan te komen waarmee je vandaag nog kan beginnen.

Samen met collega’s werken aan het verduurzamen van jullie organisatie

Deze workshop van Klimaatverbond Nederland laat zien hoe je kansen voor positief duurzaam gedrag binnen jouw organisatie kan ontdekken binnen alle afdelingen. We identificeren positief gedrag en bespreken manieren waarop je dit kunt uitbouwen met behulp van gedragsveranderings-interventies. Met als belangrijk resultaat: draagvlak bij en betrokkenheid van alle collega’s bij de verschillende afdelingen van jullie organisatie en daadwerkelijke besparing van gas en elektriciteit. Op termijn kun je met deze methode ook water besparen, minder voedsel weggooien en zorgen voor duurzamer woon/werkverkeer.

Dit doen we aan de hand van een praktische transformatiemethode: analyse, ontwerp, implementatie en evaluatie. Elke stap oefenen we samen aan de hand van voorbeelden en een case study uit de praktijk. Bijvoorbeeld, hoe vertaal je de gestelde doelen naar het gewenste doelgedrag?

Tenslotte maken we een begin van jouw actieplan, met speciale aandacht voor hoe je alle betrokkenen enthousiasmeert en hoe je tijdens het proces de voortgang monitort en successen viert.

Tijdens de workshop ontvang je materiaal ter ondersteuning om de huidige situatie in jouw organisatie te analyseren.


Programma

De workshop duurt één dagdeel en is inclusief lunch.

Welkom

Aan de slag

Pauze met koffie/thee

Afronding


Workshopleider

Nienke Trap is sinds 2008 verbonden aan Klimaatverbond Nederland, onder andere als projectleider van de landelijke energiebesparingswedstrijd Klimaatverbond Energy Battle en campagnes zoals Warmetruiendag. Haar expertise is het inzetten van gedragsverandering om de energietransitie te realiseren, door te beginnen bij energiebesparing. In haar aanpak zoekt ze naar de synergie tussen gedragspsychologie en technische maatregelen, waarbij betere samenwerking en meer communicatie centraal staan. Zij is een ervaren projectmanager en werkt veel aan marketing en communicatie.

 

Meer informatie

Datum en locatie

Donderdag 16 mei van 10.00 uur tot 13.00 uur met aansluitend lunch.

Locatie is het kantoor van Klimaatverbond Nederland te Arnhem, Zijpendaalseweg 6 (op loopafstand van Centraal station)

Deze workshop is ook op aanvraag en kan op meerdere locaties in het land worden georganiseerd. Informeert u naar de mogelijkheden via: klimaatacademie@klimaatverbond.nl of 088-0238900.

Prijs

De kosten van de workshop zijn:

De bovengenoemde prijzen zijn inclusief lunch. Het maximaal aantal deelnemers is 12 personen.

Meld je hier aan