Agenda

Workshop Basics van Bewonersparticipatie

Workshop Basics van Bewonersparticipatie

16 Mei 2019 – Arnhem - U staat voor de opgave aan de slag te gaan met aardgasvrij en andere zaken rondom de energietransitie. U vraagt zich af: "Hoe krijgen we bewoners mee?" Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij de energietransitie. Wij beginnen met andere vragen.Kom naar de 2-uur-durende workshop in Utrecht en wij nemen u mee in de bewonersreis met heikele kwesties en oplossingen.

Hoe denken burgers over het klimaatakkoord? Wie neemt er zelf stappen tot verduurzaming? Wanneer komen bewoners in actie? Hoe bereik je niet enkel koplopers maar juist middengroepen? Wat zit er achter weerstand? Hoe versterk je relaties bij weerstand en onzekerheid? Hoe kun je bewoners ondersteunen?

Wat gaan we doen?

In ‘De Basics van bewonersparticipatie’ nemen wij u mee in de reis van bewoners die voor het klimaat aan de slag gaan. Een interactieve proeverij waarbij u zich in bewoners verplaatst en zo op zoek gaat naar mogelijkheden om beter samen te werken met bewoners. Wij nodigen u uit om de rugzak te pakken en met ons mee te reizen.

De Basics is geïnspireerd op de resultaten van de burgergesprekken die wij in het voorjaar 2018 gevoerd hebben voor het Klimaatakkoord en op de vele jaren werkpraktijk in bewonersparticipatie. De achtergrond en het rapport van deze burgergesprekken vind je hier.


Voor wie is dit college?

‘De Basics’ is interessant voor bestuurders, programmaleiders en beleidsmedewerkers betrokken bij warmteplannen, aardgasvrije wijken, regionale of gemeentelijke energieplannen, en grootschalige opwek als wind-op-land projecten.


Programma

Deel I: Herken 9 heikele kwesties bij bewonersparticipatie

Deel II: Hoe dan? Gebruik 5 principes om oplossingsgericht samen te werken met bewoners

Tijdsduur:
8 februari: 10:00-12:00 uur
7 maart: 15:00-17:00 uur
3 april: 15:00-17:00 uur
16 mei: 15:00-17:00 uur

Tijdens deze workshop krijgt u grip op de uitdagingen en mogelijkheden van bewonersparticipatie in de klimaattransitie. U hoort de laatste inzichten en oefent om ze toe te passen in jullie praktijk.


Workshopleiders

Het Klimaatavontuur is een samenwerking van drie sociale ondernemers. Zij hebben een brede ervaring in sociale innovatie en bewonersparticipatie in de klimaattransitie en opereren zowel op lokaal als op landelijk niveau. Zij geven De Basics elk hun eigen kleur:

Kirsten Notten is verhalenverteller en luistert naar levensechte verhalen van bewoners. Zo gaf ze tijdens de nationale energiedialoog vorm aan participatie en sociale innovatie. Jarenlang heeft ze aan strategische processen bij de overheid gewerkt. Nu verbindt ze mensen met verhalen. Zo bouwt ze lokale netwerken en maakt ruimte voor de leefwereld van mensen in beleid.

Ariane Lelieveld is pionier van het eerste uur. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en adviseren voor en met bewoners of bewonerscollectieven rond vraagstukken voor energie, groen, mobiliteit en nieuwe economie. Bewoners weten heel goed hoe zij willen wonen. Ze verwachten eerlijke en onafhankelijke antwoorden op de complexe vraagstukken van de nieuwe tijd.

Marianne Zuur is programmamaker, facilitator en systemisch coach. Ze brengt bewoners, ondernemers en ambtenaren met elkaar in contact en samen in beweging. Marianne werkte 20 jaar als beleidsmaker bij het Ministerie van Economische Zaken o.a. bij wind-op-land projecten en 10 jaar als facilitator en coach. Als sociaal ondernemer begeleidt ze groepsprocessen en verandertrajecten voor klimaat en energie. Zo wil ze bewoners en stakeholders met verschillende invalshoeken verbinden.


Prijs

De kosten van de Basics zijn:
• € 50,- excl. btw / € 60,50 incl. btw (voor niet-leden Klimaatverbond Nederland)
• € 40,- excl. btw / € 48,40 incl. btw (voor leden Klimaatverbond Nederland)
De workshop gaat door bij minimaal 10 deelnemers.

In overleg kunnen we ook naar u toekomen en een programma maken dat past bij jullie wensen. We vinden het fijn als u ons hierover mailt of belt: klimaatacademie@klimaatverbond.nl - 088 - 023 89 00.


Verdieping

Voor mensen die meer verdieping zoeken bij bewonersparticipatie en gericht met hun eigen project aan de slag willen, geven we de werkplaats “Samen met bewoners op Klimaatavontuur”. Meer informatie vindt u hier.