Gemeente Enschede

De afgelopen vier jaar heeft de gemeente Enschede met haar duurzaamheidsbeleid veel toonaangevende resultaten geboekt. Op diverse fronten is Enschede zelfs koploper in Nederland. Enschede scoort goed ten opzichte van de landelijke resultaten en van het totale energieverbruik binnen de gemeente was in 2011 6,27 % duurzaam. Een significant beter resultaat dan het landelijk gemiddelde.

Wanneer er wordt gekeken naar de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking dan scoort Enschede wederom beter dan steden met een vergelijkbare omvang. Ook zijn er grote stappen gemaakt in het opwekken van duurzame energie. Met de eigen gemeentelijke organisatie levert Enschede een bijdrage van 132 zonnepanelen op het stadskantoor en binnenkort nog 1.500 panelen op andere gemeentelijke gebouwen.

Duurzaamheid is in de afgelopen jaren stevig verankerd binnen de programma’s van de gemeentelijke organisatie. Een belangrijk onderdeel van het beleid is het geven van het goede voorbeeld. Inmiddels is het gemeentelijk wagenpark voor een groot deel verduurzaamd. Ook draaien de organisatie nu volledig op groene stroom en sinds 1 januari 2013 op groen gas. De focus heeft de afgelopen vier jaar gelegen op de belangrijkste thema’s: gebouwde omgeving, mobiliteit, bedrijvigheid en innovatie, duurzame energie, eigen organisatie en scholen.

Documenten gemeente Enschede:

Evaluatie duurzaamheidsbeleid

Nota Nieuwe Energie

Rapport ´Kansen pakken en meters maken´

Gemeente Enschede neemt deel aan de volgende projecten:

Lokale Energie Etalage

Benieuwd naar de energie- en monitoringsgegevens van uw gemeente? Bekijk www.lokaleenergieetalage.nl voor een eenvoudig overzicht van de lokale ontwikkelingen. Met behulp van een energie enquete en website biedt de Lokale Energie Etalage een overzicht van de inspanningen en ontwikkelingen van gemeenten als resultaat van het Energieakkoord en de mogelijkheden die het ondersteuningsprogramma Energie van VNG biedt.

Lees meer over dit project

Gemeente Enschede neemt deel aan de volgende projecten:

Groene Voetstappen

Zou het niet geweldig zijn als alle kinderen in uw gemeente of regio lopend en fietsend naar school gaan? U kunt laten zien dat dit kan met de Groene Voetstappenactie. Stel alle basisschoolleerlingen binnen uw gemeente of regio in de gelegenheid om mee te doen aan de Groene Voetstappenactie en bestel het actiemateriaal (stickerboekje en een stickervelletje) voor elke basisschoolleerling. Helpt u als gemeente of Natuur Milieu Educatie Centrum dit jaar (weer) mee om samen met scholen, leerlingen en ouders een groot succes van de actie te maken?

Lees meer over dit project

Gemeente Enschede neemt deel aan de volgende projecten:

Klimaatverbond Energy Battle

Samen met bewoners uw maatschappelijke gebouwen verduurzamen? Doe mee aan de Klimaatverbond Energy Battle! Samen energie besparen geeft energie! Maatschappelijke gebouwen structureel verduurzamen is voor elke gemeente een uitdaging. Het vraagt vaak om aanvullende investeringen. Met de Klimaatverbond Energy Battle maken we het u makkelijk: samen met de buurt besparen we energie én geld zonder aanvullende investeringen!

Lees meer over dit project