Nieuws

Het belang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor overheden

Het belang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor overheden

25 September 2019 – De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, kortweg SDG’s) zijn een ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties (VN). Met deze agenda wil de VN een einde maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Deze ontwikkelingsdoelen werden in 2015 vastgesteld in samenspraak met burgers en organisaties over de hele wereld. Ze vertegenwoordigen daarmee de wensen van de wereldbevolking als het gaat om een duurzame toekomst voor iedereen. Hieronder treft u een overzicht van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Klik op de visual voor een groter formaat (pop-up).

Klimaatverbond Nederland en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Klimaatverbond Nederland ziet en onderstreept het belang van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Als klimaatorganisatie ligt onze focus voornamelijk op de “groene ontwikkelingsdoelen”. Samen met lokale overheden zijn continu op zoek mogelijkheden om deze ontwikkelingsdoelen onderdeel te maken van lokaal (klimaat)beleid. Deze doelen zijn:

Waarom ook aansluiten met uw gemeente of provincie?

Er zijn een aantal goede redenen voor u als gemeente of provincie om in te zetten op de bovengenoemde groene (en de andere 10) ontwikkelingsdoelen. We zetten een aantal belangrijke redenen op een rij:

Wat doet Klimaatverbond Nederland zelf om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen onder de aandacht te brengen?

Behalve dat Klimaatverbond Nederland al haar leden vraagt om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoveel mogelijk op te nemen in lokaal beleid, brengt Klimaatverbond Nederland ze zelf ook onder de aandacht. We geven drie initiatieven als voorbeeld.

De Kinderklimaattop

Tijdens de Kinderklimaattop maken honderden kinderen op een speelse en educatieve wijze kennis met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het uitgangspunt is dat kinderen zelf werken aan een lokaal actieplan met wereldwijde impact. De actieplannen die ze maken moeten concreet uitvoerbaar zijn. Denk aan zonnepanelen op het schooldak, een groen schoolplein of betere scheiding van afval.

Documentaire Countdown on River Xingu V

De documentaire neem de kijker mee naar Belo Monte aan de Xingu rivier in Brazilië. De komst van een waterkrachtcentrale vernietigd een groot deel van het regenwoud en daarmee tal van ecosystemen. Ook wordt de inheemse bevolking verdreven. Over de daadwerkelijke opbrengst van de waterkrachtcentrale bestaat veel twijfel, maar zowel de inheemse bevolking als ook tal van milieuorganisaties staan machteloos tegen de ijzeren wil van de regering. Klimaatverbond Nederland biedt deze documentaire aan aan scholen of jeugdverenigingen die verder willen praten over het klimaat en de gelijkheid in de wereld. 

(Klik op het beeld hieronder om de trailer van deze documentaire te bekijken)

Campagne A Good Life is Simple

De campagne “A Good Life is Simple” gaat over de steeds groter wordende impact die wij als mens hebben op onze aarde. Onze consumentengedrag laat een enorme ecologische footprint. Over juiste arbeidsomstandigheden nog maar te zwijgen. Willen we een beter bestaan voor mens en aarde, dan moeten we onze gewoontes veranderen. De campagne “A Good Life is Simple” vraagt ons om onze gewoontes onder de loep te nemen en ons leven simpeler te maken. Door onze producten dichter bij huis te kopen, door wat vaker op de fiets te springen in plaats van de auto te pakking. Heel moeilijk is het niet: een goed leven is simpel! Om mensen bewust te maken van nieuwe gewoontes, simpele gewoontes, stelt Klimaatverbond Nederland posters en ansichtkaarten beschikbaar. De posters zijn hieronder te downloaden. De ansichtkaarten kunnen worden besteld door een mail te sturen naar: info@klimaatverbond.nl.

(Klik op de posters om ze in groot formaat te downloaden en op te hangen)

Whitepaper

In vogelvlucht hebben we u kort en krachtig geïnformeerd over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en hun belang. Wilt u meer informatie over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, dan hebben wij voor u een zogenoemde Whitepaper gemaakt. Hierin leest u meer gedetailleerd over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. U kunt deze HIER DOWNLOADEN.

Aan de slag

Wilt u als gemeente of provincie aan de slag met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of wilt u gebruik maken van onze documentaire of campagne, neem dan contact met ons op.

Contactpersoon: Lawrence Cheuk
Telefoon: 088-0238900
Mail: lawrence.cheuk@klimaaverbond.nl