De Kinderklimaattop van 19 maart aanstaande gaat als gevolg van het coronavirus niet door. Klimaatverbond Nederland heeft met medeorganisator Missing Chapter Foundation, en partners gemeente Velsen en Pieter Vermeulen Museum hiertoe besloten naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet op advies van het RIVM heeft getroffen. De gezondheid van alle deelnemers staat voorop.

De Kinderklimaattop van 19 maart aanstaande gaat als gevolg van het coronavirus niet door. Klimaatverbond Nederland heeft met medeorganisator Missing Chapter Foundation, en partners gemeente Velsen en Pieter Vermeulen Museuhiertoe besloten naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet op advies van het RIVM heeft getroffen. De gezondheid van alle deelnemers staat voorop.

Kinderen voeren samen met partners klimaatactie uit

Zo’n 170 kinderen verdeeld over zes klassen van verschillende scholen hebben in aanloop naar de landelijke Kinderklimaattop een actie bedacht om impact te maken op één van de  (groene) Duurzame Ontwikkelingsdoelen op school- en buurtniveau. Bij het opzetten van de actie moesten de kinderen zoveel mogelijk bondgenoten betrekken. Denk hierbij aan buurtbewoners, de school, de plaatselijke sportclub, de buurtsuper of gemeenteraadsleden enz.

Tijdens de aanstaande Kinderklimaattop zouden deze zes klassen samenkomen om hun klimaatactie te presenteren aan een jury. De school met de beste actie wint de Philip de Roo-prijs. Dit gaat nu dus door.

Afblazen Kinderklimaattop geheel volgens richtlijnen RIVM

Directeur van Klimaatverbond Nederland Petra Lettink betreurt de afgelasting en beseft tegelijkertijd dat dit de beste keuze is: “We hebben altijd de adviezen gevolgd van het RIVM en dat doen we nu ook. De boodschap van hen én het kabinet is duidelijk. Wij ontvangen op de Kinderklimaattop zo’n tweehonderd deelnemers en betrokkenen. Dat is ver boven het gestelde maximum van het RIVM. De Kinderklimaattop 2020 gaat daarom niet door.”

Gezondheid heeft topprioriteit

Nicole van de Schraaf van gemeente Velsen vult aan: “Onze belangrijkste gezamenlijke missie met de Kinderklimaattop is om kinderen een stem te geven over klimaat. Hoewel het klimaat altijd om aandacht schreeuwt, staan de zorgen om het coronavirus nu voorop. De gezondheid van iedereen heeft onze topprioriteit en dat moeten we borgen.”

Alternatief programma voor deelnemende klassen

De organisatoren gaan de scholen wel een alternatief programma bieden. Petra Lettink: “De kinderen hebben ontzettend hard gewerkt aan een klimaatactie die gebaseerd zijn op een van de groene Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De tijd en toewijding die hiermee gepaard gaat, willen we belonen. De scholen zijn verzocht hun klimaatactie op video vast te leggen en in te sturen. Aan de hand van die videopresentaties wordt nog nader te bepalen moment de beste klimaatactie gekozen door de jury. De school met de beste actie wint de Philip de Roo-prijs. De prijs zelf zal ook op een nader te bepalen moment worden overhandigd.

Klimaatgesprekken in de klas

“Verder brengen we op een later moment een bezoek aan de deelnemende scholen en gaan we met de kinderen gesprekken voeren over hun klimaatactie en het klimaat. We willen dan ook bestuurders en raadsleden in de betreffende gemeente uitnodigen om met hen in gesprek te gaan. Zo kunnen kinderen met hun ideeën bijdragen aan ambitieus lokaal klimaatbeleid.

Dat het niet door kan gaan is erg jammer. Veel mensen hebben hard gewerkt om deze 13e Kinderklimaattop tot een succes te maken. Voorkomen is toch altijd nog beter dan genezen”, aldus Petra Lettink.