Wow, wat was het een geslaagde Warmetruiendag! Met een recordaantal van 291.028 deelnemers sloegen de stoppen echt door; samen zetten we het klimaat op 1! In onze allerwarmste lievelingstrui gingen we thuis, op school en op het werk het gesprek aan over ons energiegebruik en maakten nieuwe afspraken hoe we samen flink meer energie - én het klimaat - kunnen sparen.

Het motto: schone energie in 2050: #hoedan? Met energiebesparing op 1 natuurlijk! Kortom: dag kolen en gas, hallo energiebesparing!

nNederland deelde massaal lievelingstruien, energiebesparingsacties en klimaatoplossingen via #Warmetruiendag. 

Een impressie van Warmetruiendag door heel Nederland

Veel media gingen op bezoek bij de honderden energiebesparingsacties in het hele land. Zo ging TV Schijndel langs bij de Schaapskooi, de Bottercourant langs op basisschool Oostenlicht, Omroep Gelderland bij basisschool de Bongerd, Dordrecht online bij de Auris Ammamschool en het Nederlands Dagblad bij basisschool de Parel in Drachten.

En ook TV, radio en kranten gingen op zoek naar lievelingstruien in heel Nederland. Zo ging Man bijt Hond op zoek naar lievelingstruiverhalen in Amsterdam-Noord, fotografeerde Telegraaf lievelingstruien op straat en gaven Cosmo-girlHitkrant en Nouveau tips.

Zet 'm in uw agenda!

De afgelopen jaren hebben we niet alleen veel energie bespaard maar zijn er ook veel energieslurpers bijgekomen. Het resultaat is dat we - sinds 1990 - evenveel energie per Nederlander per dag gebruiken terwijl de urgentie van het klimaatprobleem nog nooit zó groot was. Daarom trekken we jaarlijks, met Warmetruiendag, nog alles uit de kast!

nZet 'm in uw agenda: op vrijdag 5 februari 2021 vieren we de 15e Warmetruiendag! Want niet alleen de cijfers zijn indrukwekkend, de impact van energiebesparing is dat ook. Check onze infographic over het enorme energiebesparingspotentieel dat we samen hebben. Neem alleen al de impact van 1 extra warme trui en 1 graad lager: als heel Nederland op Warmetruiendag één graad minder stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. Een heel stookseizoen een graad lager, komt neer op een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren!

Elke dag Warmetruiendag

Wist u dat een op de vijf deelnemers aan Warmetruiendag daarna bewuster omgaat met energie? Dus: check dan onze website als u met uw werk meer impact wil hebben voor het klimaat. En wilt u thuis aan de slag, check dan Eerste Hulp bij Klimaatverandering: een vrolijk boek over zelfdoen. En zin om te gaan ondernemen? In Drawdown vindt u ruim 100 klimaatoplossingen waar wetenschappers het nu al over eens zijn.