Project

Route naar aardgasvrije wijken

EnergiebesparingEnergieke Samenleving

Klimaatverbond Nederland biedt voor leden en niet-leden het spel "Route naar aardgasvrije wijken" aan, zoals we dat tijdens de jubileumconferentie op 6 april jl met alle deelnemers in ca. 40 groepen hebben gespeeld.

Tijdens het spel stippelen gemeenten samen met hun 'transitiepartners'  een route uit naar een aardgasvrije wijk. Daarbij wordt al doende inzichtelijk welke acties door welke partijen op welk moment in het proces genomen zouden moeten worden en wie daarbij de lead heeft. Het kaartspel visualiseert de stand van de discussie; er worden kaarten neergelegd, weer verschoven naar voor of juist naar achter, er wordt geforcast en gebackcast en uiteindelijk ontstaat een beeld van het proces in grote lijnen; een eerste grof 'procesontwerp'.

Inmiddels hebben we het spel een aantal keren in kleinere groepen bij gemeenten gespeeld, waarbij we werkten met een werkelijke casus, een wijk binnen de gemeenten die mogelijk binnenkort van het aardgas af zou kunnen. We bespreken tussentijds wat we zien. Klopt het bijvoorbeeld dat aan een bewonersinitiatief een grote rol wordt toegedacht voor wat betreft de communicatie naar hun 1500 mede-wijkbewoners; wil en ken een initiatief die rol op zich nemen? Wat komt eerst, wat daarna?

Aan het einde van het spel volgt een uitgebreide nabespreking; wat betekent de route die er nu ligt met alle acties die gekoppeld zijn aan verschillende partijen? Zitten die bedoelde partijen allemaal al aan tafel; wie gaat hen benaderen? Welke concrete afspraken kunnen er aan hand van de route gemaakt worden, wat is er nodig aan verder voorwerk?

Begeleiding van het spel is in handen van Marjo Kroese.

Op basis van de wensen van de aanvrager maken we graag een offerte.

Projectleider Route naar aardgasvrije wijken

Marjo Kroese

Marjo Kroese

Projectleider

Telefoon: 06-20248676
E-mail: marjo.kroese@klimaatverbond.nl

Bekijk profiel
Paul Basset

Paul Basset

Projectleider

Telefoon: 06-21 502 416
E-mail: paul.basset@kilmaatverbond.nl

Bekijk profiel